Dette projekt startede egentlig som noget helt andet. Jeg ville for sjovt prøve at bygge en lille hovedtelefon-forstærker. Efter noget tids søgning på nettet, fandt jeg en meget simpel forstærker som jeg byggede. Resultatet var meget positivt. Forstærkeren var egentligt bare en buffer (1x forstærkning), opbygget af en mosfet og et par modstande pr kanal. Efter at havde hygge jeg lidt med forstærkeren, tænkte jeg at den samme konstruktion muligvis kunne bruges som forforstærker i mit anlæg.

Hvis man kun benytter CD eller DVD som signalkilde, har man i langt de fleste tilfælde slet ikke brug for at forstærke signalet på vej til effektforstærkeren. Signalet fra en almindelig CD er normalt mere end rigeligt til at udstyre en almindelig effektforstærker. Man bliver dog nød til at indsætte en eller anden form for regulering af signalets styrke (volumenkontrol). Denne regulering laves oftest med en spændingsdeler (potentiometer eller attenuator). Problemet med denne form for regulering er at man for en forholdsvis høj udgangsimpedans, som ikke egner sig til at sende signalet videre til effektforstærkeren. Udgangsimpedansen danner samme med de efterfølgende kablers kapacitet, et lavpas-filter som kan påvirke diskant området, med både dæmpning og fasedrej, hvis udgangsimpedansen eller kables kapacitet er for høj. Desuden kan en høj udgangsimpedans give problemer med støj, hvis det efterfølgende trin har en lav indgangsimpedans. Den viste buffer en udgangsimpedans på kun 12 ohm, hvorimod et potentiometer på 10K ohm har en udgangsimpedans på 2500 ohm, som over i købet variere med dæmpningen.

M1       2SK216

R1       110K ohm Shinkoh 0,5W

R2       430 ohm Shinkoh 0,5W

R3       330 ohm Shinkoh 1W

C1       Se teksten om udgangskondensatorer

P1        10K log Noble

Udgangskondensatorer:

En kondensator som sidder i serie med signalet, vil altid sætte et fingeraftryk på lyden. Det er derfor vigtigt at man vælger kondensatorer med stor omhu, da den har stor betydning for hvordan lyden bliver. Man skal også være opmærksom på at udgangskondensatoren sammen med den efterfølgende belastning, danner et højpas filter. Afskæringsfrekvensen (-3dB) for denne filterfunktion bør normalt være så lav som muligt, da filteret vil påvirke signalet med dæmpning og fasedrej flere oktaver over afskæringsfrekvensen. Jeg vil derfor anbefale at afskæringsfrekvensen er mindst 3 oktaver under 20Hz (2,5Hz). Formlen for beregning af afskæringsfrekvensen er: Hz = 1.000.000/(2*3,1415*ohm*µF)

Fordi forforstærkeren skal bruges sammen med mit Vibes højttalersystem (bi-amp), har jeg brug for to udgange pr kanal. Det giver mig mulighed for at bruge et eller to sæt udgangskondensatorer. I starten bruget jeg et sæt 10µF Black Gate N type kondensator til begge udgange, men selv om de blev bypassed med 0,1µF Jensen OPA, blev jeg overbevist om at det kunne blive bedre.

 

På udgangen som bruges til mellemtone/diskant forstærkeren til Vibes, bruger jeg 0,1µF Jensen kobberfolie i pertinax hus. En virkelig super kondensator, men de er desværre også super dyre. Som billigere alternativer til de dyre kobberfolie-kondensatorer, vil jeg anbefale aluminiums typer frem for polypropylene typer.

På udgangen som bruges til Vibes’ bassystem (<250Hz), bruger jeg nu 10µF Intertechnik bipolar glatfolie. Da jeg fik anbefalet disse glatfolie kondensatorer var jeg lidt mistænkelig, for jeg havde aldrig troet at der kunne komme god musik igennem disse billige kondensatorer. Men lyden kan beskrives meget ren, krystal klar men alligevel meget naturlige at lytte til. De har dog en lille tendens til være lidt lyse/tynde i toppen. Men deres positive egenskaber, og ikke mindst den lave pris, gør at de alligevel særdeles brugbare her.

Strømforsyning:

M1       IRF610

M2       IRF9610

R1,2     4,75K

R3,4     221

C1,2     2x 2200µF 50V Panasonic FC

C3,4     33µF 50V Panasonic FC

C5,6     2x 5600µF 16V Panasonic FC

D1,2     MUR860 (8ETH06)

D3,4     16V Zener

D5,6     9,1V Zener

 

Strømforsyningen til bufferen, er en videreudvikling af den forsyning som Nelson Pass bruger i: Balanced Zen line stage. Den største ændring er, at ensretningen er opbygget som en spændingsdobler med to 8A 600V ultrafast switchmode dioder. Fordelen ved bruge spændingsdobler koblingen er at man reducerer støjen fra ensretningen, fordi der kun skal bruges to dioder frem for fire eller otte. Desuden kan man nøjes med kun én transformator alligevel holde kanalerne adskilt, da der kun skal bruges en sekundær vikling pr kanal. Jeg bruger en ringkerne på 2x 15V 2,7A (80VA). Kondensatorerne er den samme type lavimpedans lytter, som ofte bruges til de populære "Gain clone" forstærker. I starten af projektet bruget jeg almindelige 7812/7912 spændingsregulatorer, men skiftet til MOSFET regulatoren var en meget stor forbedring.

 

Lidt billeder fra projektet:

 

Her afprøves Monacor MKP og Jensen OPA som udgangskondensatorer.

Dobbelt diodebro med MUR860 switchmode dioder og Panasonic FC lytter.

Et af de første buffer print med IRF610 mosfet og 7812/7912 regulatorer på bagsiden.

Dobbelt diodebro med SB560 scottky dioder, Panasonic FC lytter og 7812/7912 regulatorer.

Det første buffer print med 2SK216 mosfet, Kiwame modstande og OS-CON lytter

Det færdige Grand Turismo print.

Her er ensretning, spændingsregulatorerne og bufferne samlet på et print.

 

Stolberg ©